12 najinteresantnijih rijetkih alergija

Oko 80% svih alergija otpada na sezonski alergijski rinitis (uzrokovan polenom) ili perenijalni, cjelogodišnji rinitis (uzrokovan uglavnom kućnim alergijama na plijesan -buđ, dlake kućnih ljubimaca ili kućne grinje). Pored ovih čestih, postoje i neke veoma rijetke alergije…

Alergija na sunce
Ove fotosenzitivne osobe pokazuju kožnu preosjetljivost na određene valne dužine svjetlosti iz sunčevog spektra zračenja, najčešće ultraljubičastih zraka. Solarna alergija čini oko 4% svih fotosenzitivnih poremećaja i može se javiti u bilo kojoj dobi. Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma, ali ne mogu spriječiti njihovu pojavu nakon izlaganja suncu.

Alergija na hranu. Oko 6% alergičnih osoba alergične su na određene vrste hrane. To je relativno često pa zašto se onda nalazi na ovoj listi rijetkih alergija? Postoji jedno veoma čudno stanje (zapravo još bez naziva) kada su osobe alergične na svu hranu i piće. Jedan australijski dječak može konzumirati samo vodu i neke vrste limunade. Kad konzumira bilo koju drugu hranu, sluznica njegovog probavnog sistema biva teško oštećena. Zato svakog dana mora provesti 20 sati na aparatima dobijajući hranu parenteralnim putem. Također, postoji i poremećaj nazvan oralni alergijski sindrom, kada osobe osjetljive na polen postaju alergične i na hranu koja sadrži istovrsne proteine. Tako se može desiti da osobe alergične na polen biljke ambrozije postatu alergične na banane, ili osobe alergične na polene trava postanu alergične na paradajz, a postoje i slučajevi kada osobe alergične na polen breze razviju alergiju na jabuke, breskve ili šljive. Simptomi se javljaju naglo, zahvataju usne, usta i grlo, i obično se spontano povlače čim se zalogaj voća proguta ili ispljune.

Alergija na zvuk podrazumijeva jaku preosjetljivost na zvuk. Može je izazvati svaki decibel zvuka koji druge osobe smatraju ugodnim ili ga naprosto ne primjećuju. Osobe koje pate od ove alergije mogu osjetiti snažan bol u ušima ili zvuk koji provocira pojavu jakih kucajućih, probadajućih glavobolja. Važno je identificirati kakvi zvukovi izazivaju pojavu simptoma, aekada to mogu biti visoki, prodorni, piskavi zvukovi, nekada niski, podmukli, hučeći zvukovi. Zatim treba izbjegavati mjesta i situacije kada je pojava takvih zvukova izvjesna.

Alergija na vodu. Ako mislite da su neke od spomenutih alergija stvar loše sreće, zamislite da ste alergični na vodu, osnovni sastojak života. Poznata kao akvagena urtikarija, ova alergija se ispoljava neugodnim kožnim simptomima neposredno nakon dodira s vodom. Do danas u medicinskoj literaturi publikovano je manje od 100 slučajeva. Nasreću, ovi pacijenti mogu piti vodu bez komplikacija.

Alergija na drvo. Dodir pojedinih vrsta drveća može izazvati osip kože te svrbež i suzenje očiju. Ova vrsta alergije može izazvati i disajne simptome slične astmi. Određene vrste lijekova pomažu u sprječavanju teških astmatskih simptoma.

Alergija na dodir naziva se dermatografija. Lagano povlačenje nokta po koži ostavlja uzdignuti crvenkasti trag pa se kaže da po koži ovih osoba možete pisati dodirom. Slični fizički podražaji, poput trenja ili grebanja dijelovima odjeće ili brisanja peškirom, također ostavljaju trag koji spontano izblijedi nakon 15-30 minuta. Dermografizam zahvata oko 4% svjetske populacije. Antihistaminici mogu kontrolisati svrbež koji izazivaju kožne promjene.

Alergija na cipele. Ukoliko nakon obuvanja kožne cipele dobijete osip po stopalima, radi se o kontaktnom dermatitisu uzrokovanom formaldehidom, koji se koristi u obradi kože, ali i za pripremu postolarskih ljepila. Rješava se tako što ćete obući čarape ili nositi cipele napravljene od nekog drugog materijala. Osip obično nestaje tokom nekoliko dana, a antihistaminici mogu pomoći.

Alergija na pivo. U ječmu koji se koristi za varenje piva nalazi se LTP („Lipid Transfer Protein“), protein koji može prouzrokovati teške alergijske reakcije (alergeni su uvijek proteinske molekule). U većini materija koje fermentiraju nalazimo ovaj protein koji može dovesti do poremećaja probave i apsorpcije hrane koja ga sadrži.

Alergija na vježbanje predstavlja bizarno stanje poznato kao anafilaksija inducirana vježbanjem, snažnu alergijsku reakciju koja se javlja tokom ili nakon fizičkog vježbanja. Do sada je u literaturi zabilježeno oko hiljadu ovakvih slučajeva. Nakon pojave simptoma (kožnih promjena, poteškoće s disanjem ili pada krvnog pritiska), ukoliko osoba nastavi s vježbanjem, može doći do kardiovaskularnog kolapsa. Glavobolje mogu potrajati i do tri dana. U nekim slučajevima čak i jednostavne fizičke aktivnosti poput šetnje mogu biti okidač koji dovodi do napada. Zato, ako vam poznanici kažu da su alergični na sport, možda zapravo govore istinu.

Alergija na sjeme. Hipersenzitivnost žena na humanu seminalnu plazmu predstavlja alergijsku reakciju na muško sjeme. Nije još jasno da li je ženska osoba samim tim alergična i na sve muškarce. Smatra se da u SAD-u oko 20.000 žena pati od ove vrste preosjetljivosti, koja može predstavljati problem ukoliko žena želi ostati u drugom stanju. Sprječava se redovnom upotrebom kondoma, a u slučaju željene trudnoće, može se pokušati desenzitizacija postepeno rastućim dozama sjemena. Ukoliko takav tretman ne bude uspješan, vještačka oplodnja može predstavljati dalju opciju.

Alergija na kovanice. Ako dobijete kožni osip nakon što ste u ruci držali metalne kovanice, onda se vjerovatno radi o kontaktnom dermatitisu izazvanom preosjetljivošću na nikl, metal kojeg ima u mješavinama metala od kojih se kovanice prave. Nikla ima i u bižuteriji, okvirima naočala, šlicevima… Najbolji tretman je izbjegavati kontakt s ovakvim predmetima, a ukoliko se pojave simptomi, treba primijeniti odgovarajuće lijekove ili kreme.

Brrrr… Alergija na hladnoću je fizikalna urtikarija, veoma rijetka, ali potencijalno opasna. Javlja se kod nekih osoba nakon naglog izlaganja niskim temperaturama, npr. izlaganjem tokom zime ili prilikom ronjenja u hladnoj vodi. Kod reakcije na hladnoću dolazi do naglog oslobađanja velikih količina histamina, što može dovesti do naglog pada krvnog pritiska. Takve osobe trebaju izbjegavati izlaganje hladnoći većih površina kože i nikada ne trebaju plivati same.